Red cedar met drie tinten Cape Cod:
ook na 15 jaar nog een prachtige combinatie
Piet Gorter was de eerste architect die met drie oranje-bruine tinten Cape Cod de combinatie ‘red cedar’ creëerde. “Cape Cod kun je werkelijk in elke kleur die je bedenkt bestellen en je kunt er ook nog eens je eigen, unieke combinaties van maken. De ‘red cedar’ voor het kantoorgebouw in Marum was daar zo’n vijftien jaar geleden al een goed voorbeeld van. Het is daarbij ook nog eens hét voorbeeld dat die kleuren ontzettend lang mooi blijven.”
Piet Gorter is sinds acht jaar een van de drie partners van Heeren 3 Architecten uit Heerenveen. Het ontwerp van het gebouw in het Friese Marum stamt nog uit die tijd daarvoor met zijn architectenbureau MA2 uit Mantgum, toen Piet als zelfstandig architect werkte: “In 2004 begon ik voor mezelf als architect en zestien jaar geleden kwam Accres, een accountantsbureau uit Marum, naar me toe. Ze zaten in een klein gebouwtje dat nogal gedateerd was en ze wilden wel wat nieuws met een natuurlijke look.”
Wél hout, maar geen onderhoud
“Een van de accountants had al een kavel langs de snelweg tussen Heerenveen en Groningen en daar zou het nieuwe kantoorgebouw komen te staan. Voor het ontwerp vonden ze het belangrijk dat het gebouw een houten gevel zou krijgen, maar ze wilden er zeker geen onderhoud aan hebben. Ze hadden het over red cedar, maar ze wilden niet dat het hout zou vergrijzen. Ik herinner me nog dat ik zei: dát wordt lastig. Ik was in die tijd al bekend met Cape Cod. Ik had het al toegepast op een aantal woonhuizen en ik wist dat het echt onderhoudsarm was. Verder wist ik ook dat je het in élke kleur die je je maar kunt bedenken, kan bestellen. Ik heb toen een stukje red cedar gepakt en heb daar uiteindelijk drie kleuren uitgehaald om met verticale stroken Cape Cod een red cedar-look te creëren.”
Een succesvolle combinatie
“Met het kantoorgebouw waren we de eerste die deze combinatie met die drie specifieke oranje-bruine tinten maakten. Met succes, want daarna is het een standaard combinatie geworden. Ik ben toen op uitnodiging zelfs nog naar Cape Cod in Canada gegaan. Dus dat was wel een beetje een eer destijds. Inmiddels zijn we vijftien jaar verder en het ziet er nog steeds prachtig uit. Dat heeft ook te maken met het feit dat de gevel goed is aangebracht. Bouwbedrijf De Haan uit Garyp heeft daar bij de realisatie in 2009 voor gezorgd, mét aandacht voor voldoende ventilatie achter de gevel.”
Vernieuwend én vertrouwd
“In 2008 was het heel vernieuwend voor de markt, om zo met houten gevels op kleur te werken. Bij Accres werd er in de beginjaren regelmatig aangebeld door mensen die vroegen naar de gevel. Na die tijd heb ik het zelf ook vaker terug gezien op gebouwen, zoals bij de brandweerkazerne in Schagen. Zelf heb ik de afgelopen jaren bij Heeren 3 Architecten natuurlijk nog de nodige gevels toegepast in Cape Cod. Het is een mooi, vertrouwd product en ook bij opdrachtgevers is hout nog steeds erg populair.”
Ideaal voor grote gevels
“En als ik aan hout denk dat mooi op kleur moet blijven en weinig onderhoud nodig heeft, denk ik al snel aan Cape Cod. Bij grote gebouwen met een groot geveloppervlakte is dat echt een vereiste, dat het hout dat je gebruikt niet elke zoveel jaar weer behandeld moet worden. Het wordt anders een heel kostbaar plaatje. Als ze voor het kantoorgebouw in Marum bijvoorbeeld toch voor echt red cedar hadden gekozen, hadden ze het elke 2-3 jaar weer opnieuw in de olie moeten zetten. Dat is inmiddels dus al 5-7 keer. Terwijl het pand er nu met Cape Cod al 15 jaar prachtig bijstaat.”